takatuka
català | castellano
L'abella de més

L'abella de més

Andrés Pi Andreu
Kim Amate
Traducció: Kim Amate
32 pàgines
24 x 28 cm, cartoné
ISBN: 978-84-92696-57-4
15,00 €
Takatuka àlbums

Al rusc s'ha armat un gran rebombori. Cada dia sembla que hi ha menys espai disponible. Una comissió d'abelles creada expressament es posa a estudiar les causes d'aquestes estretors i arriba a la conclusió que falta espai perquè hi ha una abella de més. Les sospites recauen sobre totes les abelles del rusc, però cap hipòtesi sobre com deu ser aquesta abella estranya porta a un resultat concret, així que les abelles reunides en assemblea decideixen acabar la recerca i donar una solució molt més solidària a aquesta falta d'espai.

Llista d'Honor IBBY'13

White Ravens 2013

Selección "De raíces y sueños. 50 libros para niños y jóvenes de autores latinos de Estados Unidos" (Fundación Cuatrogatos y CEPLI)


Text

Andrés Pi Andreu és autor de La ventana infinita, amb il·lustracions de Kim Amate, àlbum guanyador el 2009 del XXIX Premi Destino – Apel·les Mestres. A més a més, com a escriptor ha estat guardonat amb el premi IBBY 2000 per El libro de Claro Carlitos, el Premi Nacional de Literatura Infantil i el Premi Nacional de la Crítica de Cuba el 2004, ambdós per Lo que sabe Alejandro (Planeta). També és autor de la ... més

Il·lustració

El 20 d'octubre de 1974, a la carretera de Monistrol a Montserrat, un mur de contenció es va desplomar just davant del Seat 850 dels seus pares. Va haver-hi sort i l'endemà Kim Amate va néixer a la ciutat grisa de Terrassa. Va realitzar estudis d'il·lustració, disseny gràfic i pintura a l'Escola d'Arts Aplicades de Terrassa, a l'Escola Massana i a l'Escola La Llotja de Barcelona. Ha treballat com a dissenyador ... més

Ressenyes

«Las habitantes de una colmena viven agobiadas por la falta de espacio y deciden buscar la causa. La conclusión es: “¡Hay una abeja de más!”. A partir de aquí irán surgiendo diferentes ideas racistas para encontrar a la intrusa extranjera. Menos mal que la abeja madre irrumpe en el frenesí del enjambre para ofrecer una alternativa bien distinta. Las ilustraciones envolventes y expresivas de Kim Amate ayudan a crear una atmósfera cerrada que se resuelve en la última imagen tranquila y espaciosa. Las acompaña un texto sucinto y conciso que refuerza el contenido del mensaje. El escritor Andrés Pi Andreu y el ilustrador Kim Amate fueron galardonados con el Premio Destino Apel•les Mestres de literatura ilustrada en 2009. En esta nueva colaboración han construido una metáfora sobre la exclusión social de los inmigrantes donde lo más importante no es lo que nos separa sino aquello que nos une». Catálogo de la exposición XXVII Muestra del Libro Infantil y Juvenil, Bibliotecas de la Comunidad de Madrid.

«En un rusc on hi viuen un munt d’abelles molt atapeïdes, investiguen per què hi estan tan estretes. Després d’un munt d’estudis i càlculs, arriben a la conclusió que hi ha una abella de més. De seguida surten veus que pregunten si aquesta abella que sobra és estrangera, si és diferent, si va bruta i no es renta, si es menja la mel que no li toca… Sort que l’abella reina té més seny i treu la conclusió que no és que sobri una abella, és que falta una habitació!! Un àlbum molt adequat per als temps que ens toca viure, amb unes il.lustracions que remeten als dibuixos que feia Leonardo; sí, sí, Da Vinci». Montse Marcet. Llibreria El Racó del llibre Jove (Grup Bestiari)

«En el rusc de les abelles hi ha un problema d’espai. Les abelles estan tipes de treballar tan apretades i han de trobar una solució. Un comitè d’expertes analitzen quina és la situació i arriben a la conclusió que per solucionar el problema una de les abelles que hi viuen allà ha d’abandonar el rusc. Aquesta situació revoluciona la família d’abelles i comencen a pensar qui deu ser l’abella que els hi està prenent l’espai i sobretot com ho solucionaran? Si aquesta història es la trobéssim dins d’un recull de faules i ens diguessin que forma part de les faules de La Fontaine o d’Isop no ens sorprendria en absolut en tant que segueix i respecte les normes bàsiques de la construcció de relats d’aquestes característiques però amb un toc, provocat per la temàtica que tracta, modern que la fa actual i plenament vigent. Els problemes discriminatoris i xenòfobs són presents en aquesta història en la que els estereotips propis de comportaments racistes queden reflectits en l’actitud de les abelles. Cal destacar d’aquesta història és la resolució final que la reina de les abelles i de quina manera soluciona el conflicte: són moltes més les coses que ens uneixen que les que ens separen. A nivell gràfic cal destacar la il·lustració que compensa i interpreta perfectament les emocions i sensacions que es transmet en el text. Un estil peculiar amb unes abelles amb un estètica molt particular i uns detalls en les il•lustracions que fan créixer encara més aquesta història simple en la lectura però molt profunda en la interpretació. Una excel·lent història que pot donar peu a reflexions i anàlisi molt interessants de la qual podem extreure lectures molt diverses.» Albert Correa. Al.lots Petit Príncep (Ressenyes de Llibres Infantils i Juvenils)

«Aquest tàndem Pi-Amate repeteix després de la fantàstica experiència a La ventana infinita, àlbum guanyador el 2009 del XXIX Premi Destino – Apel·les Mestres. Aquesta vegada ens presenten un àlbum on la solidaritat i la convivència tenen un paper molt important, una història divertida on una colla d’abelles histèriques comencen a divagar fins que apareix la figura de la mare, que, de forma calmosa i amb una immensa serenitat dóna la volta a la situació deixant-les a totes satisfetes. Kim Amate arrodoneix aquestes pàgines amb unes il·lustracions sensacionals elaborades amb tot luxe de detalls, amb una paleta de colors que resulta molt agradable, això sí, per gaudir-les de ple cal que hi pareu força atenció, no us perdeu la marca de les ulleres que llueix una de les abelles, els enginys tan surrealistes que dissenyen, els rètols informatius del rusc, o un petit insecte barbut que apareix pràcticament a cada il·lustració, tot plegat, imatges carregades d’un fi sentit de l’humor que motivaran passar les pàgines d’aquest àlbum una vegada i una altra ja que sempre, en trobareu nous detalls sorprenents. És doncs, un àlbum molt recomanable, que farà riure als nens alhora que els hi fa arribar un interessant missatge, s’ha guanyat un lloc a la prestatgeria d’imprescindibles». Sílvia Cantos, Al·lots, El petit príncep (Ressenyes de Llibres Infantils i Juvenils)

«El panal está revuelto, las abejas se quejan del escaso espacio. Un comité de expertas llega a la conclusión de que haz una intrusa». Qué leer

«Los ganadores del premio de ilustración Destino Apel.les Mestres nos deleitan ahora con una historia, en principio sencilla, que habla de la tolerancia. En un panal de abejas estallan todas las alarmas: parece ser que una abeja está de más. Profesionales y obreras buscan y sospechan quién puede ser la intrusa, revuelven la colmena y amenazan con la rebelión..., hasta que la abeja reina da con la solución. Una historia sobre la solidaridad recreada con unas ilustraciones que contienen un sinfín de detalles que aportan un toque divertido». SOL (Servicio de Orientación a la Lectura) de la Fundación Sánchez Ruipérez.

«¡Buenísimo! Pocas veces empiezo una reseña diciendo directamente y entre exclamaciones la primera palabra que me viene a la boca tras leer un libro (o un cuento) pero esta vez es inevitable, quiero que desde el primer momento se sepa que este álbum ilustrado merece la pena, y mucho. La trama es perfecta, como cuento llegará con mucha facilidad a los niños lectores, y el resultado es fantástico. Los niños verán con mucha claridad cómo una sospecha –que no una certidumbre- puede provocar un caos, bulos, rumores falsos y cómo, en unión, se atacará a alguien injustamente (por extranjero, por ladrón, por diferente...) e incluso cundirá el miedo por si se sospecha que se es ese alguien. Me ha parecido fantástico que la abeja Reina salga a dar la cara. Ella es como la matriarca, la madre de todos, y una madre debe tener claro que a sus hijos (o súbditos en el caso de la reina) se les debe educar en la igualdad y la tolerancia. Esto está muy bien reflejado en el cuento. No acaba con un chiste fácil, ni siquiera parece moralina: es pura ética. Hay que añadir que la tipografía utilizada es muy original (y legible, no hay problemas) y que el trabajo del ilustrador es espectacular. Un álbum ilustrado fantástico. Muy recomendado». Anika Lillo, Anika entre libros

«Un álbum que lanza una indiscreta y reveladora mirada al interior de un panal de abejas. Las pobladoras de este microcosmos están preocupadas porque sienten que disponen de muy poco espacio en él. Con el fin de indagar la causa de por qué están “tan apretujadas”, designan a tres abejas arquitectas. El resultado de su investigación revela que en la colmena hay una abeja de más. Las especulaciones de todo tipo no tardan en desatarse. ¿Se trata de una inmigrante, de una extranjera que “se está comiendo nuestra miel” y que “nos está quitando espacio”? Y de inmediato aparecen una serie de planes de represión y control, que van desde el uso de pasaportes hasta detectores de mentiras. Afortunadamente, la reina de la colmena propone una solución mucho más sencilla, viable y solidaria. Una parábola sobre los peligros del temor al otro, que invita a prestar más atención a las cosas que tenemos en común con los “extraños” que a aquellas que puedan diferenciarnos de ellos. Esta obra fue incluida por la Internationale Jugendbibliothek como parte de su catálogo White Ravens 2013.» Selección "De raíces y sueños. 50 libros para niños y jóvenes de autores latinos de Estados Unidos" (Fundación Cuatrogatos y CEPLI)

«La trama, aparentemente sencilla, esboza situaciones en las que se pone de manifiesto la importancia de fomentar la tolerancia y la solidaridad. Editada en formato álbum, las ilustraciones están pobladas de múltiples detalles que aportan un toque divertido». Canal Lector