takatuka
català | castellano
El jardí curiós

El jardí curiós

Peter Brown
Traducció: Mireia Albert Varela
36 pàgines
22,5 x 28,5 cm, cartoné
ISBN: 978-84-92696-24-6
15,00 €
Takatuka àlbums

Un dia, un nen curiós anomenat Liam descobreix un jardí en dificultats mentre explora la seva  ciutat monòtona i grisa. Decideix ajudar a fer créixer les plantes, sense ni tan sols imaginar-se el que està a punt de provocar. Amb el pas del temps, el jardí pren vida pròpia i s'escampa per la ciutat, canviant tot al seu pas.

 

Seleccionat per ALAL com a àlbum il·lustrat destacat per a joves lectors (2010) Nominat a millor àlbum il·lustrat de ficció del Cybils Award (2009)
Seleccionat pels Indie Booksellers dels EUA a la llista de lectures juvenils (estiu 2009)
Nominat pel Goodreads Choice Award (àlbums il·lustrats 2009)

 

Amb el suport del Departament de Cultura


 


Text i il·lustració

Peter Brown va créixer en mig de la naturalesa frondosa de Hopewell, a Nova Jersei.  Quan era petit li encantava explorar els boscos, els camps i els rierols que hi havia prop de casa seva. Ara que s’ha fet gran i viu a Nova York, sovint s’enyora de trobar-se en plena natura només creuar la porta. Per això va començar a somiar despert en una ciutat bulliciosa plena de coses que creixen. Sempre li va agradar escriure i dibuixar i fins i tot va fer ... més

Ressenyes

«En Liam és un noi que, de mica en mica, aconsegueix transformar una ciutat grisa i llòbrega en una ciutat verda, coberta per jardins de tota mena. El nord-americà Peter Brown ens presenta un àlbum il·lustrat de caire ecològic, tot potenciant la petita lluita individual d’un infant per canviar el seu entorn», El País.

«Què passaria si una ciutat cooperés amb la natura? L’autor es va fer aquesta pregunta passejant per una antiga línia de ferrocarril elevada de Manhattan, ara convertida en jardí», La Vanguardia.

«La primera doble pàgina ja hi trobem el pinyol a través del qual s’anirà desenvolupant la narració. En un passat, la ciutat era gris i monòtona, no hi havia ni parcs ni jardins. En els anys 80, en el la part oest de Manhattan, l’antiga línea de ferrocarril High Line va ser tancada. Al voltant de la ferralla hi van anar creixent uns matolls, un espai de natura que Liam, el protagonista de la narració s’encarrega amb molta perseverança de fer cada vegada més gran, i d’encomanar la seva afecció a una munió d’infants que transformen la ciutat. Les pàgines emmarcades ens proporcionen el transcórrer del temps», Seminari de Bibliografia Infantil i Juvenil. Associació de Mestres Rosa Sensat, Libros escogidos por la Red de Selección de Libros Infantiles y Juveniles de la FGSR, 2009-10.

«Tal i com diu un escrit a final del llibre, sembla que aquesta història es basa en un fet real: una antiga línia de ferrocarril elevada de la ciutat de Manhattan es va anar cobrint, a poc a poc, de flors silvestres, fins acabar convertida en un veritable jardí.
L’autor del llibre va imaginar què passaria si tota una ciutat sencera decidís canviar la seva imatge grisa i plena de formigó per una ciutat verda i envoltada de natura. El resultat és aquest bonic àlbum, amb il·lustracions de línia clara, amb vinyetes properes al còmic que van canviant de forma i mida.
El somni és possible: un nen descobreix un petit jardí silvestre i el comença a cuidar. Primer ho fa més amb il·lusió que no pas amb destresa, però amb paciència, es converteix en un veritable jardiner. Els seus veïns començaran a imitar els seus gestos i, a poc a poc, la ciutat es transforma», Glòria Gorchs, Notícia de llibres infantil i juvenil, Llibreria Robafaves

«Produeix un plaer veritable trobar una història sensible, ecològica i intel·ligent. [...] A la seva manera, Brown reflecteix una utopia fàcil d’assimilar pels més menuts. [...] És pot veure la iniciativa de Liam com a part d’un pla general de transformació de la ciutat contaminada en una càlida comunitat, autèntica, creativa i, també, original», Guzmán Urrero, Cine y Letras.
 
«Un viatge magnífic i sorprenent que ens portarà a somiar amb jardins enmig del gris de les ciutats», L’Elefant Trompeta.
 

«Os presentamos un libro del norteamericano Peter Brown que contiene una historia llena de esperanza. Liam es un niño que vive en una ciudad gris, muy gris, y un día encuentra en una antigua línea de ferrocarril elevada unas plantas a punto de morir y decide ayudarlas. Poco a poco su esfuerzo da frutos y empieza a crecer un jardín, su ilusión contagia a otros pequeños y grandes jardineros que consiguen cambiar su entorno. Naturaleza urbana, qué idea tan genial. (...) ¡Que lo disfrutéis!», Pepa Luna, espaciopepaluna.blogspot.com

«La High Line de Manhattan, una antiga línia de ferrocarril elevada que recentment ha estat reconvertida en jardí públic, és la inspiració per a aquest àlbum il•lustrat amb doble protagonista: el jove i explorador Liam, que un dia descobreix un petit racó verd a les vies abandonades; i el jardí, que funciona dins el llibre com a personatge amb voluntat pròpia. L’autor, combinant diferents formats de pàgina, l’ús de vinyetes, les il•lustracions sense text -on la imatge per ella mateixa ja té prou força narrativa-, la repetició d’imatges amb petites variacions, i altres recursos gràfics, ens mostra el pas del temps i com en Liam passa de nen a adult mentre el jardí, del qual té cura un creixent «exèrcit» de jardiners, prospera fins a cobrir de verd els racons més insospitats de la ciutat.
De la ciutat grisa i el cel ocre passem a la ciutat verda i el cel blau, en un conte que ens mostra que valors i literatura poden fer una molt bona parella»,
Silvia Fernández Fernández, Faristol. Revista del Llibre per a Infants i Joves.

«La Natura és un personatge com ho és en Liam, i la relació de tots dos es va desenvolupant com una amistat que els acompanya i els alimenta conjuntament [...] és una faula ecològica, un conte peculiar que celebra la perseverança i la creativitat, i un cant provocador, que anima a cada petita persona i a cada gran persona a alimentar i fer créixer un trosset de terra segons la seva pròpia visió del paradís», Sherie Posesorski, Sunday Book Review – The New York Times.

«És un conte encantador de tema mediambiental i amb il·lustracions impressionants que es van tornant més vibrants a mesura que el jardí floreix. Al pèl-roig Liam se’l pot buscar a cada pàgina, tot afegint un element de “cerca i troba” en aquest captivador àlbum il·lustrat», Goodreads.
 
«Alguns han acollit aquest llibre com un conte mediambiental i suposo que ho és. Però jo realment crec que el seu propòsit primer i principal és simplement explicar una bona història. Si com a resultat aprenem una lliçó bonica està molt bé, però en aquest llibre la història és clau , no pas el missatge. Brown ha creat el seu millor àlbum fins ara. Un àlbum que està destinat a ser gaudit i estimat per famílies de diferents generacions», Elisabeth Bird, School Library Journal.
 
«En la visió utòpica de Brown allò que és urbà i allò que és rural es barregen amb un efecte harmònic, especialment a les darreres pàgines, que mostren una ciutat plena de jardins als terrats dels edificis, escultures vegetals fantàstiques, molins de vent i estanys amb bombolles», Powell’s Books.
 
«M’impressiona la idea de Brown que la transformació de la ciutat està ja en potència des de la mateixa natura i que la nostra feina com a humans és buscar aquests brots i alimentar-los perquè s’expandeixin. Aquesta fructífera combinació d’atenció i cura diligent proveeix d’uns fonaments sòlids, crec, per a la pràctica del naturisme urbà. El jardí curiós és, amb distància, el millor llibre per a infants (de totes les edats) que he trobat aquest any, i amb el temps regnarà indubtablement com un dels millors àlbums infantils ecològics de tots els temps», Chris Smith, Engelwood Review of Books.
 
«Peter Brown ens regala la història d’un nen que comença a il·luminar el seu tros fosc de món a través de l’acte màgic i transformador de la jardineria. Bonic i estrany, els lectors s’enamoraran, de segur, d’aquest irresistible i curiós racó del món», Meghan Dietsche Goel, Book People, Austin (Texas).
 
«Aquest conte tan original anima els joves lectors a pensar que un món més verd és possible, si s'avança jardí rere jardí. Envia el missatge meravellós que encara que alguna cosa pugui semblar “inútil”, si s’atén i es cuida pot portar vida nova en una comunitat sencera», Lori Calabrese, The Cybis, Children’s and Young Adult Blogger’s Literary Awards.

 



Altres coses