Morton Rhue o Todd Strasser, com és molt més conegut arreu del món, escriu els seus llibres basant-se en la seva pròpia experiència i tenint molt en compte els seus lectors. Procura observar els joves sempre que pot, i quan no pot escolta d’amagat les seves converses allà on els troba. Una de les coses que li agraden fer és visitar escoles i instituts, on parla del que significa ser escriptor. «Llavors, després de parlar», diu, «escolto l’audiència. Puc aprendre tant d’ells com ells de mi».
Todd va néixer l’any 1950 a la ciutat de Nova York. No va ser gaire brillant a l’escola i quan va acabar la secundària va començar a estudiar a la universitat, però ho va deixar aviat i va decidir no tornar-hi fins que sabés què volia fer de veritat.
Els anys de la seva primera joventut van coincidir amb la revolució social dels anys 60. Va viatjar fent autoestop per Europa i Amèrica, va viure un temps en una comuna a Virgínia i un temps a Europa fent de músic de carrer. Durant aquest temps va escriure cançons i poemes, un diari personal i moltes cartes als seus amics dels Estats Units. Quan va tornar a casa seva, va estudiar literatura i escriptura creativa a la Universitat.
Va treballar com a periodista a diferents diaris locals de Nova York. L’any 1978 va vendre la seva primera novel·la i va fer servir els guanys per muntar una empresa de galetes de la sort. Els dotze anys següents Todd va vendre moltes més galetes de la sort que llibres.
Todd és autor de més de 120 llibres per a adolescents i joves i ha rebut molts premis per les seves novel·les. Molts dels seus llibres han estat adaptats a la televisió i dos han estat portats al cinema: Drive me Crazy (traduïda com La chica de al lado) el 1999, i Die Welle (La Ola), el 2008. Li agraden temes controvertits com el nazisme, els sense sostre, la sexualitat, el bullying i la violència a les aules. Els seus llibres han estat traduïts a moltes llengües i també ha escrit per a la televisió, i a diferents diaris i revistes. Actualment reparteix el seu temps entre escriure llibres, parlar a escoles i fer conferències.
Molts dels seus primers llibres eren per a joves, i encara li agrada escriure per a adolescents. Però més recentment s’ha embarcat en una nova direcció més humorística per a lectors dels cicles mitjà i superior de primària. «El meu objectiu amb aquests llibres és fer veure els nens que llegir pot ser divertit i, fins i tot, fer-los riure ben sorollosament». Todd Strasser creu que «la majoria dels nens volen llibres amb personatges que els facin riure, no que els sermonegin. Intento fer els llibres divertits, però no frívols». Creu que la gent jove es troba amb els mateixos dilemes, tant és la generació. «El tipus de música canvia o pot canviar el que vesteixen, però enfrontar-se al tema de la popularitat, els amics del sexe oposat, qüestions de moralitat i decència... aquestes coses no canvien realment».
La seva obra més famosa és L’Onada, recreació novel·lada d’un experiment social que va tenir lloc a Califòrnia el 1969 i es va convertir en una pel·lícula de televisió el 1981. Aquest llibre ha estat traduït a més de dotze llengües i es llegeix a les escoles d'arreu del món. L’any 2009 va ser portat a la gran pantalla pel director alemany Dennis Gansel.